Game on | 21 dagen vasten | Dag 1
04 september 2020 
in Vasten
5 min. leestijd

Game on | 21 dagen vasten | Dag 1

Vandaag begin ik met een 21-daagse vasten! Eenentwintig dagen lang staat er niets anders dan water op het menu. Wel neem ik eerst nog even een ontbijtje, want ik hou van ontbijten! Dus start ik vandaag met wat glutenvrije havermout en een fijn kopje koffie, waardoor mijn vasten om 11 uur begint. Nog maar 504 uur te gaan voor ik weer wat ga eten!

Is vasten veilig en gezond?

Lange periodes van vasten, van enkele dagen tot enkele weken, maken nog steeds deel uit van het leven van de meeste dieren en van mensen die leven zonder technologieën voor voedselconservering. Tijdelijk niet of minder eten is een situatie waar ons lichaam in de basis goed mee om kan gaan. Een belangrijke reden hiervoor is het proces van ketose. Tijdens een vasten schakelt je lichaam na twee tot vier dagen volledig over op ketose. Dit is  afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten je voor de vasten hebt gegeten. Zodra deze ‘op’ is, is er geen directe glucose meer in het lichaam beschikbaar om om te zetten naar energie en worden er dus een moeilijk bereikbare brandstof aangeboord. Vet! Dit is een brandstof waar je lichaam lang mee vooruit kan.

Een studie uit 2019 onder 1422 participanten liet zien dat voor langere tijd vasten (tot aan 21 dagen) volgens de Buchinger methode (waarbij participanten 200-250 kcal binnenkregen) veilig is en goed werd getolereerd door het lichaam. Deze vasten leidde zowel tot een verbetering van emotioneel en fysiek welzijn als in een verbeteringen van verschillende risicofactoren voor gezondheidsklachten.

Leeg bord

De komende drie weken staat er bij mij niks anders op het menu dan water. Geen koffie, geen thee of fruitsapjes. Water!

Daarnaast liet een online zoektocht langs vele praktijkvoorbeelden me zien dat 21 dagen zonder voedsel voor geen fysieke problemen zou moeten zorgen. Logischerwijs: mits er geen onderliggende gezondheidsproblemen zijn. Mijn bloeddruk, suikerspiegel en cholesterol zijn allemaal netjes op orde. Ik ga mijn lijf de kans geven om eens in alle rust de beschadigde cellen op te ruimen!

Ben je van plan om te starten met vasten? Lees dan eerst dit artikel met mijn 10 tips voor een veilige start.

Autofagie en ketose

Er is nog te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan om concrete adviezen te geven over welke duur van een vasten het meest effectief en veilig is. De belangrijkste fysieke processen die op gang komen tijdens vasten zijn ketose en autofagie. Zoals gezegd maakt ketose (vetverbranding) mogelijk dat je lichaam zolang zonder eten kan. De enige voorwaarde is dat je vetreserves voldoende zijn. Als je een normaal (of bovengemiddeld) BMI hebt, dan hoef je je daar absoluut geen zorgen over te maken.

Voor autofagie geldt een vergelijkbare situatie, echter begint dit proces al nadat je achttien tot twintig uur niets hebt gegeten. Dit ‘schoonmaakproces’ wordt het meest effectief na 48-72 uur. Na het verstrijken van deze eerste dagen blijft het proces doorgaan en dan is het dus simpel: hoe langer je vast, hoe groter de effecten van de autofagie.

Waarom 21 dagen vasten?

Het aantal dagen dat wordt geadviseerd om de vasten te doen varieert van vierentwintig uur tot veertig (!) dagen. De belangrijkste reden voor mijn vasten is het proces van autofagie: ik wil mijn lichaam zo lang mogelijk te tijd geven om de beschadigde cellen op te ruimen. En tsjah, dan is ‘eenentwintig’ niet meer dan gewoon een getal. Het had ook zeventien of vijfentwintig kunnen zijn. Maar…

Oorspronkelijk komt het tijdspad van 21 dagen voort uit het zogenaamde ‘Daniël vasten’. Het “Daniël vasten” is gebaseerd op de Bijbelverzen in Daniël 10:2-3 waarin staat: “In die dagen was ik, Daniël, drie volle weken aan het rouwen. Smakelijk voedsel at ik niet, vlees of wijn kwam niet in mijn mond, en mijzelf zalven deed ik helemaal niet, totdat die drie volle weken voorbij waren.” Deze drie weken slaan op de inachtneming van het Pesachfeest en het Feest van de Ongezuurde Broden, wat plaatsvindt tijdens de eerste maand van het jaar (Exodus 12:1-20).

Bijbel en vasten

Het idee van een 21-daagse vasten komt voort uit de bijbel. Inmiddels is het een periode die door velen om gezondheidsredenen wordt aangehouden.

 

Het verloop van de eerste dag

Zo tegen de klok van 15 uur voel ik de eerste trek weer opkomen. Gezien mijn eerdere vasten wist ik dat deze zo weg zou trekken, dus liet ik me er niet door van de wijs brengen. Na wat uurtjes merkte ik wel dat de gedachte aan éénentwintig dagen niet eten me erg heftig leek. Ik begon al gedachten te krijgen van ‘misschien zijn zeven dagen ook wel voldoende’. Maar die haalden zichzelf gelukkig al gauw in. De afgelopen tijd heb ik veel gelezen over vasten en ik wist één ding: het stellen van een helder doel is de sleutel tot het behalen van succes.

Het stellen van een helder doel

Stel dat je gaat vasten met de insteek ‘ik zie wel hoe lang ik het volhoud’, dan kan je ervan op aan dat je het volhoudt totdat je de eerste tegenslag krijgt. En die komt, sneller dan je denkt. Je denkt dan al gauw ‘Ach, ik heb het nu al x uur volgehouden, dat is óók knap!’. En daar ga je, je volledig stortend op het voedsel wat je maar te pakken kan krijgen (want honger heb je). Of je denkt ‘Wat een onzin eigenlijk dat vasten, een mens hoort te eten!’. Een logische gedachte, want dat is wat je kent.

Tijdens het vasten gaan je gedachten met je aan de haal. Op een moeilijk moment wordt je een held in het verklaren waarom vasten onzin is, spreek je dit uit tegen de mensen om je heen, die dit naar alle waarschijnlijkheid volledig beamen. Voor je het weet heb je je vasten gebroken en krijgt het hogere doel van de vasten geen kans om zich aan je te manifesteren.

Wanneer is het genoeg?

Ik maakte een plan en het is mijn advies aan jou om dat ook te doen. Ik ben toegewijd, maar tegelijkertijd besef ik me ook dat éénentwintig dagen een heftig lange periode is om niet te eten. Ondanks dat mijn vitale waarden op orde zijn, bestaat er een kans dat er gezondheidsgevaren optreden. Om deze reden heb ik met mezelf de afspraak gemaakt dat zodra er fysieke ongemakken komen die niet goed voelen, ik een einde maak aan de vasten. Wat precies fysieke ongemakken zijn die niet goed voelen, dat weet ik nu nog niet.

Mentale ongemakken daarentegen…die laat ik geen reden zijn om te stoppen. Deze woorden spreek ik nu uit op dag één, dappere dodo als ik ben. Toch, ze voelen waar, want ik ben in de overtuiging dat ik ook van dit proces weer zoveel over mezelf kan leren. En daar heb ik zin in ?

Van 6 tot 27 januari 2020 doe ik een 21-daagse watervasten. Dit om het herstel van mijn eczeem en fibromyalgie te bevorderen. Dit was een verslag van dag 1! Hier lees je het verslag van dag 2 ?

Over de schrijver
Na zo'n drie jaar door Europa te zijn getrokken in mijn eentje in mijn camper, is het voor mij helder: het is mijn taak om verhalen over bewustzijnsontwikkeling en groei de wereld in te brengen. Dat doe ik samen met bewuste ondernemers die zich inzetten voor het ontwikkelen van het collectieve bewustzijn en onderdeel zijn van een stimulerende community. In deze blogs deel ik mijn persoonlijke verhaal over groei.
Reactie plaatsen

Geen verhaal missen de komende tijd?

Laat het me weten, dan geef ik je een seintje als er iets nieuws voor je klaar staat.

Your information is safe with us