De Wim Hof Methode | 21 dagen vasten | Dag 2
05 september 2020 
in Vasten
5 min. leestijd

De Wim Hof Methode | 21 dagen vasten | Dag 2

Vandaag is de eerste dag dat ik alleen maar water tot me neem. En naast dat ik veel water drink, neem ik ook zoals gewoonlijk een koude douche. De Wim Hof Methode is namelijk een belangrijk onderdeel van mijn routine geworden. Maar of dit nu echt een slim idee is…

Wim Hof Methode en vasten

Vorig jaar rond deze tijd ben ik begonnen met de Wim Hof Methode. Sindsdien douche ik (zo goed als) elke dag koud af en de laatste weken heb ik de stap gezet naar het nemen van een ijsbad. Ook probeer ik iedere dag de ademhalingsoefeningen te doen. Vandaag zit ik nog steeds in de Wim Hof-routine en als vanzelfsprekend douche ik ook deze ochtend weer koud af. Nou…dat kwam me duur te staan vandaag!

Koude douche

Als beginneling met de De Wim Hof Methode en/of vasten raad ik een combinatie niet aan. Beide methoden vragen een flinke aanpassing in je systeem. Beide goed! Maar bouw een eventuele combinatie rustig op. Geef je lichaam de tijd om zich aan te passen.

Door het vasten had mijn lichaam het al wat zwaar. Zoals in de blog van dag 1 beschreven, komt het lichaam tijdens het vasten na een paar dagen in een stand van ketose. Voordat het op dit verbrandingsmechanisme overgaat, heeft het lijf het wat zwaar. Als je niet eet, is er geen directe brandstof beschikbaar vanuit glucose beschikbaar, dus gaat je lichaam opzoek naar waar dit wel te vinden is.

De eerste dag(en) vindt het deze brandstof nog in de spieren. Dit proces, van het overschakelen van het ene verbrandingssyteem naar het andere, brengt lichamelijke ongemakken met zich mee. Eén van deze ongemakken is: kou. Zeker als je net begint met ofwel vasten, ofwel de Wim Hof Methode, is het daarom niet slim om deze twee met elkaar te combineren.

Sorry Wim. I’ll be back.

Achteraf gezien was het geen slimme zet dus om bovenop het vasten ook een koude douche te nemen. Mijn lichaam is zo aan het wennen aan de nieuwe staat, dat het haar energie niet goed kan gebruiken om me na een koude douche weer op te warmen. Geen koude douches meer voor mij dus de komende drie weken. Sorry Wim. I’ll be back.

Het verloop van de eerste dag

De eerste signalen van de vasten laten zich vandaag aan me zien, maar nog niks extreems. Zo begin ik wel aardig hongerig te worden en heb ik het de hele dag stervenskoud gehad. Ik warm mezelf op met een dekentje op de bank en drink zoveel water als waar mijn lichaam om vraagt. Ook over de hoeveelheid water die je zou moeten drinken tijdens een vasten worden verschillende adviezen gegeven. Mijn strategie wordt om te blijven voelen: ik drink zoveel als waar mijn lichaam om vraagt.

Obsessieve gedachten over het vasten?

Zodra je gaat vasten, zal je merken dat je gedachten ook veel bij het vasten zijn. Een logisch gevolg, want je doet iets wat je lijf niet van je gewend is. Daarom zal je van alles merken en voelen. In veel gevallen zal je dat ook willen onderzoeken. Een gezonde reactie, mits je er niet in doorslaat. Eén en ander lezen over vasten, YouTube filmpjes van anderen bekijken of het onderwerp regelmatig in gesprekken terug laten komen, dat is een gezonde reactie. Het is voor jou op dit moment namelijk een wezenlijk thema.

Wandelen

Elke dag een wandeling maken tijdens de vasten is echt een must. Het helpt om alle afvalstoffen sneller af te voeren en is een fijne afleiding.

Ben jij aan het vasten en merk je dat je gedachten obsessief worden? Neemt het vasten je in beslag? Dat snap ik en ik herken het ook. Voor mij zijn er een paar dingen die me afleiden en weer met de voeten op de grond brengen. Even mediteren, een film kijken of een wandeling maken. Gun jezelf de afleiding. Wat maar helpt om jou te laten ontspannen. Bouw deze momenten bewust in. Je hebt ze nodig.

Zelf ben ik gretig opzoek naar alles wat ik kan vinden over de effecten van een watervasten. Ik heb een lachwekkend YouTube kanaal gevonden van een Engelse dame die ook een 21-daagse watervasten doet. Vanaf nu ga ik elke dag een verslag van haar te kijken. Ondertussen verdiep ik me ook hoe ik (over negentien dagen ?) de vasten het beste kan doorbreken.

Vasten als spirituele oefening

Vasten wordt ook wel gezien als spirituele oefening. Er is zowel wilskracht als discipline voor nodig om het vasten aan te gaan. Dit proces herinnert je eraan dat je de kracht hebt dingen op te geven, zelfs zoiets fundamenteels als eten. Niet eten dwingt je om naar jezelf te kijken. Je zal merken dat eten een flinke afleiding is van datgene wat er zich onder de waterlijn afspeelt. Dit merk ik deze eerste dag al. Hoe gek het ook klinkt, ik vind het heerlijk dat ik even helemaal niet na hoef te denken over eten.

Het geeft me meer tijd en focus. Deze tijd en focus wil ik gebruiken om met meer helderheid de signalen van mijn lichaam waar te nemen. Ook zie ik het als een kans om mijn emoties en gevoelens verder te onderzoeken. Wat gaat er gebeuren als ik niet mijn kopje koffie kan drinken of een lekkere curry kan maken om mezelf te ‘belonen’ als ik me even niet fijn voel?

Veer

Vasten is ook een spirituele oefening. Je ontdoen van de prikkel van eten, brengt je in meerdere opzichten dichter bij jezelf. Je wordt bewuster van alles wat je voelt, zowel in je lijf als in je geest.

Deze vastenperiode ben ik gestart om mijn lijf de rust te geven om te herstellen. Om dat wat niet nodig is, te ontdoen van mijn lijf en om beschadigde cellen een kans te geven op herstel. Het voelt alsof dit voor mij op dit moment dé manier is om goed voor mezelf te zorgen en ik voel ook de rust om dit nu te doen. Het afgelopen jaar en de reis in de camper hebben me een bepaalde innerlijke rust gebracht. Deze rust zal ik nu nodig hebben om me over te geven aan het proces wat deze 21-daagse vasten los zal maken.

Vandaag, dag twee, was een makkelijke dus. Het lijf is zich aan het aanpassen aan de nieuwe tijdelijke staat. Op naar dag drie!

Wat doe jij om innerlijke rust te creëren?

Van 6 tot 27 januari 2020 doe ik een 21-daagse watervasten. Dit om het herstel van mijn eczeem en fibromyalgie te bevorderen. Dit was een verslag van dag 2! Lees hier het verslag van dag 3 & 4 ?

Over de schrijver
Na zo'n drie jaar door Europa te zijn getrokken in mijn eentje in mijn camper, is het voor mij helder: het is mijn taak om verhalen over bewustzijnsontwikkeling en groei de wereld in te brengen. Dat doe ik samen met bewuste ondernemers die zich inzetten voor het ontwikkelen van het collectieve bewustzijn en onderdeel zijn van een stimulerende community. In deze blogs deel ik mijn persoonlijke verhaal over groei.
Reactie plaatsen

Geen verhaal missen de komende tijd?

Laat het me weten, dan geef ik je een seintje als er iets nieuws voor je klaar staat.

Your information is safe with us