Zingt het schrijven van een boek al een tijd door je hoofd? Omdat je een boodschap wilt verspreiden, iets achter wilt laten of een belangrijk verhaal wilt vertellen? Dan weet je inmiddels dat er een (groot) verschil zit tussen zeggen en doen. Zéker als het gaat om schrijven. Een boek schrijven is namelijk simpelweg een kwestie van doen. In dit blog lees je waar te beginnen met het schrijven van jouw boek en hoe je ervoor zorgt dat je boek straks in de schappen beland.
Kan je zomaar een boek schrijven?
In theorie kan iedereen die kan schrijven ook een boek schrijven. Maar goed, niet iedereen die kan lopen wandelt de Nijmeegse vierdaagse of iedereen die kan schaatsen schaats de elfstedentocht. Dat zijn nogal vergelijkingen met lange tochten, maar ja: een boek schrijven is dat ook. Het vergt - los van een idee en de vaardigheid van het kunnen vertellen van een verhaal - een lange adem.
Je zult niet de eerste zijn die begint met schrijven en ergens halverwege het schrijfproces de pen in de wilgen hangt. Voor sommigen is stoppen inderdaad de juiste oplossing - omdat het verhaal niet levensvatbaar is of omdat de vaardigheden om een boek te schrijven ontbreken. Maar stoppen is niet de juiste oplossing voor iedereen. Als je weet wat je nodig hebt om je boek te schrijven, wordt het schrijven van een boek een minder overweldigende klus.
Vaardigheden om een boek te schrijven
Dat je een verhaal nodig hebt om een boek te schrijven is wel duidelijk. Bij de aanvang van je schrijfproces hoeft je verhaal niet 'rond' te zijn, je hebt nog alle tijd om je verhaal vorm te geven en bij te schaven in de weken die komen. Naast het hebben van een verhaal zijn er drie essentiële vaardigheden die je nodig hebt voor het schrijven van een boek: doorzettingsvermogen, leiderschap en je kunnen verbinden met je creatieve bron.
- Doorzettingsvermogen: het schrijven van een boek gaat niet zonder slag of stoot. Net als de hoofdpersoon in jouw boek krijg ook jij tijdens je heldenreis te maken met tegenstanders en uitdagingen. Is de heldenreis nieuw voor je? Bekijk dan even deze video waarin het principe van de heldenreis wordt uitgelegd. Het geeft je direct een 12-stappenplan om de verhaallijn van jouw boek uit te werken.
- Leiderschap: jij bent de regisseur van het boek en daarmee bepaal jij het verloop van het verhaal. Jij moet weten wat het doel is van je verhaal, hoe je wilt dat de lezer zich voelt en welke boodschap je over wilt brengen. Dat betekent dat je een deel van je tijd tijdens het schrijven van je boek moet besteden aan het verhelderen van deze aspecten. Zo kun je, als je wat verder in je schrijfproces bent, altijd controleren of je nog op koers bent.
- Je kunnen verbinden met je creatieve bron: zonder verbinding met je creativiteit zal je in het schrijven van je boek al snel vastlopen. Je creatieve kracht is een bron die je ten alle tijden aan kunt boren om weer een volgend hoofdstuk te schrijven of een nieuwe wending in je verhaal uit te werken. Het is ook een bron waar we in deze tijd gemakkelijk de verbinding mee verliezen. Daarom is het belangrijk om tijdens het schrijven van je boek aandacht besteden aan het in contact blijven met je creatieve kracht. Een manier om dat te doen, is door te schrijven met de hand. In dit blog lees je er meer over en vind je een oefening om je op gang te brengen.
De genoemde vaardigheden om een boek te schrijven hoef je bij aanvang niet meester te zijn. Een boek schrijven is juist een mooie gelegenheid om deze vaardigheden verder te ontwikkelen. Het is wel goed om op voorhand voor jezelf te verhelderen bij welke vaardigheden jouw uitdagingen liggen, zodat je daar aandacht aan kunt besteden tijdens je schrijfproces.
Waarom een boek schrijven?
Heb jij voor jezelf helder waarom je dit boek wilt schrijven? En dan doel ik niet op een antwoord zoals: 'Ik vind het belangrijk dat dit verhaal vertelt wordt'. Ik doel dan op het antwoord achter het antwoord. Waarom wil je het echt? Wat is je diepere beweegreden? En ook: wanneer is dit boek voor jou een succes?
Oftewel: bij welke uitkomst vervult het schrijven van dit boek jou?
Ik wil je niet ontmoedigen, maar het is nu eenmaal een feit dat er veel boeken worden geschreven en niet alle boeken worden veel verkocht. Dat betekent niet dat jouw boek niet het succes van de Harry Potter reeks kan verslaan, maar kansberekenings-technisch is die kans nu eenmaal klein. Dus: zou je jouw boek ook schrijven als je er honderd van verkoopt?
Het begin van een schrijfproces begint daarom niet met het uitschrijven van de verhaallijn of het uitwerken van de personages, maar met het verhelderen van het antwoord op deze vragen. Als je dat doet, kun je tijdens het schrijfproces altijd terugvallen op deze diepere beweegredenen om jouw boek te schrijven. Zoals gezegd kom je onderweg voor allerlei uitdagingen te staan: je hebt geen tijd, je motivatie is weggeëbd, je vreest ervoor dat niemand je boek gaat lezen, etcetera. Als jij je aan het begin van het proces écht op een diepe laag hebt verbonden met jouw reden om dit boek te schrijven, dan zijn die uitdagingen een stuk minder uitdagend.
Wat kost het om een boek uit te geven?
Een boek uitgeven kan je een lucratief inkomen opleveren, maar het kan je ook een jaarinkomen kosten. Dat eerste zal je gebeuren als je het zelf uitgeeft, meer dan 100.000 exemplaren verkoopt en er door de verkoop van je boek nevenactiviteiten ontstaan waar je inkomen uit kunt vergaren. Dat tweede kan je gebeuren als je veel werk hebt uitbesteed (bijvoorbeeld aan coaching, redactie, ontwerp en opmaak) en een grote voorraad boeken hebt besteld zonder die vervolgens te verkopen.
Laten we er van uitgaan dat beide gevallen niet van toepassing zijn op jouw boek. Het is dan afhankelijk van waar jij je boek uitgeeft welke kosten en opbrengsten er bij jouw boek komen kijken. In de uitgeefwereld heb je op dit moment vele opties, waarbij aan de ene kant van de schaal de traditionele uitgeverijen zitten en aan de andere kant de platformen waar je zelf je boek uit kunt geven. Daar tussenin vind je een breed spectrum aan mogelijkheden.
Boek uitgeven bij een uitgever
Een boek uitgeven bij een uitgever is de meest voor de hand liggende manier om je boek op de markt te brengen. Uitgeverijen zijn gespecialiseerd in het vormgeven en vermarkten van boeken en zetten hun kennis en kunde in om jouw boek bij de juiste doelgroep aan te bieden. Ze werken samen met ervaren redacteuren en kennen de boekenwereld van binnen en van buiten. Zeker als je bij een grote uitgever terechtkomt, weet je dat je boek op de juiste plank in de boekenwinkels terechtkomt.
Er kleven echter ook nadelen aan een traditionele uitgeverij. Het is namelijk niet gemakkelijk om je boek onder de aandacht te krijgen van een goede uitgever. Daarmee doel ik op een uitgever die 'groot' is en ook daadwerkelijk zijn middelen in zet om jouw boek te vermarkten. De kans dat je bij een kleine uitgever terecht komt is daarmee groter, wat betekent dat je zelf ook actief moet zijn in de promotie van jouw boek. Daarnaast is het zo dat de fee van jouw boek (het bedrag dat jij per boek verdient) rond de €2,50 ligt bij een traditionele uitgever. Je moet dus een hoop boeken verkopen wil je er iets aan verdienen.
Zelf een boek uitgeven
Je kunt er ook voor kiezen om zelf je boek uit te geven. Dat betekent dat je niet afhankelijk bent van of een uitgever ziet zitten om jouw boek uit te geven. Jij bepaalt dat jouw boek op de markt moet komen en neemt daarvoor de touwtjes in eigen handen. Er zijn verschillende platformen waar je het proces van het zelf uitgeven kunt onderzoeken. Zo heb je Pumbo, Mijn Bestseller en Brave New Books.
Naast deze twee opties zijn er ook middenwegen in de wereld van uitgeven. Zo heb je bijvoorbeeld Boekscout, waar ze ook boeken van de beginnende auteur uitgeven en je dus een grotere uitgeef-garantie hebt. Hou vooral de ontwikkelingen in deze wereld in de gaten, want er ontstaan steeds meer initiatieven die het makkelijker te maken een boek uit te geven.
Hoe lang duurt het om een boek te schrijven?
Het is redelijk om te zeggen dat het schrijven van een boek zo'n één tot twee jaar in beslag neemt. Een boek heeft zo'n 60.000 - 90.000 woorden - kinderboeken, dichtbundels en novelles daargelaten. Stel dat je een jaar lang iedere dag gemiddeld 250 woorden schrijft (of per week 1.250 woorden), dan heb je na een jaar 70.000 woorden geschreven.
Je bent zeker in staat om meer dan deze 250 woorden per dag te schrijven. Toch is het realistisch om dit gemiddelde aan te houden, omdat het schrijfproces vele fasen kent. Herschrijven en schrappen zijn daarvan twee belangrijke, maar onderschat ook niet het belang van rusten. Zo nu en dan wil je je manuscript even links van je neerleggen en de ruimte nemen nieuwe inspiratie of motivatie op te doen.
Naast dit alles dien je rekening te houden met de tijd die het uitgeven van je boek vraagt. Ook dit is weer afhankelijk van waar en op welke wijze je jouw boek uitgeeft.
Welk programma gebruik je om een boek te schrijven?
Het meest voor de hand liggende programma om een boek te schrijven is je tekstverwerker, zoals Word of Pages. Waarschijnlijk ken je dat programma het beste en werk je daar het makkelijkst mee. In de basis is dit een goed programma voor het schrijven van je boek. Om overzicht te houden tussen de verschillende hoofdstukken dien je wel een structuur te maken die het makkelijk maakt om tussen de verschillende hoofdstukken te switchen.
Dat kun je doen door ieder hoofdstuk in een apart document te maken en verschillende hoofdstukken naast elkaar te openen. Als je liever in een document werkt, kun je van de hoofdstukken koppen maken en een inhoudsopgave maken. Op die manier kun je altijd naar je inhoudsopgave gaan en vanuit daar naar je gewenste hoofdstuk navigeren.
Schrijfprogramma Scrivener
Omdat ik zelf veel aantekeningen maak tijdens het schrijven en zo nu en dan ook passages van het ene hoofdstuk naar een ander hoofdstuk verplaats, werk ik in Scrivener. Scrivener is een programma wat je zowel op je computer als op je tablet kunt zetten en waar je gemakkelijk een overzicht creëert van al je hoofdstukken, notities, personages, achterflap en scenes.
Printscreen van Scrivener
Hier zie je een printscreen van een van de hoofdstukken waar ik nu aan werk. Links in beeld zie je alle mappen en de verschillende hoofdstukken die daaronder vallen. In het midden zie je de tekst waar ik in werk en rechts zie je de notities die bij dit hoofdstuk horen. Zoals je ziet heb je een overzicht van de hoofdstukken van je boek, terwijl je ook in een hoofdstuk kunt werken. Uiteraard kun je ook in de prikkelvrije omgeving werken en alleen de tekst waar je aan werkt in beeld brengen.
Lijkt het je wat om met Scrivener te werken? Via deze link kun je een gratis proefversie downloaden.
Op zoek naar het begin van jouw boek?
Al met al komt er een hoop kijken bij het schrijven van een boek. Tegelijkertijd is het ook weer zo simpel als beginnen met de eerste stap. Wil je jouw boekidee eens onderzoeken? Je kunt het e-book Schrijfstart gratis downloaden en met de opdrachten die je daar vindt inzicht krijgen in jouw doel, doelgroep en vorm.
Ben je al toe aan het schrijven van jouw boek en wil je de komende tijd begeleid worden in jouw proces? Dan is het SCHRIJFKRACHT-programma wellicht wat voor je. Mail me even, dan plannen we een kennismakingsgesprek in waarin jij me alles vertelt over jouw boekidee.
Wil je eerst meer lezen over wat er allemaal komt kijken bij het schrijven van een boek? Misschien vind je deze artikelen interessant:
- De manieren om een boek uit te geven
- Scrivener versus Word
- Het voeden van je creativiteit