Gedachten | 21 dagen vasten | Dag 14 & 15
23 september 2020 
in Vasten
5 min. leestijd

Gedachten | 21 dagen vasten | Dag 14 & 15

Er zitten twee weken zonder eten op. Wat een proces…! Deze twee dagen schieten mijn gedachten alle kanten op. Ik spendeer veel tijd in alle rust met mezelf en schrijf mijn gedachten op. De laatste week is ingegaan, en al komt het einde inzicht, ik ben op dit moment niet vol van vertrouwen dat ik de eindstreep ga halen.

Een rollercoaster aan gedachten

De afgelopen twee dagen moest ik bijkomen van de pittige dagen in het weekend. De detox verschijnselen waren heftig! Op voorhand had ik niet kunnen bedenken dat ik me zó intens slecht zou gaan voelen. Vooral omdat ik uit ervaringsverhalen heb begrepen dat ze zich in de loop van de vasten juist beter gaan voelen. Los van de fysieke ongemakken zijn het deze dagen vooral mijn gedachten en gevoelens die me het vuur aan de schenen leggen.

En ik kan me voorstellen dat het zeer afhankelijk is van je beweegredenen om te vasten in welke mate deze gedachten invloed op je hebben. Ik leg je uit waarom ik dit denk.

Beperkende gedachten tijdens vasten

De beweegredenen om te gaan vasten

Iedereen heeft een andere reden om met een langdurige vasten te starten. Het kan zijn dat je politieke redenen hebt, het vanuit geloofsovertuiging doet of dat je streeft naar meer vitaliteit in je leven. Een combinatie van alles kan natuurlijk ook. Hoe het ook zij: je motivatie moet echt intrinsiek zijn, want met een opgelegde reden zal je het niet ver schoppen tijdens dit veeleisende proces.

Vasten is dus doelgericht: je vast omdat je ergens naar streeft. Een politiek standpunt maken, spirituele verlichting, je geloof naleven, een nieuwe band met eten opbouwen. Of, in mijn geval: mijn vitaliteit verbeteren. Mee eens?

Ontgiftingsverschijnselen

Mijn belangrijkste overweging voor deze vasten is dat ik mijn lichaam de kans wil geven zich te ontdoen van alle gifstoffen die zich in de loop der jaren hebben opgebouwd in mijn lijf. Omdat ik door mijn huidproblemen zoveel corticosteroïden crème en antibiotica heb moeten gebruiken, leek het mij de hoogste tijd voor een grote schoonmaak. De lichamelijke ongemakken die ik ervaar zijn groot genoeg om een stap als deze te nemen. Het is dan ook mijn advies aan jou – mocht je willen starten met een vasten – om goed te onderzoeken wat jouw beweegredenen zijn.

Vasten is een goede methode om een nieuwe gezonde relatie met eten op te bouwen. Losbreken van oude patronen en emotie eten geeft je de kans op een frisse start met voeding.

De frustratie als de effecten uit blijven

Ik ben echter zo bezig met wat het uiteindelijk effect van deze watervasten gaat zijn, dat ik er opnieuw bijna agressief van word. Of nou ja, bijna. Ik voelde opnieuw een hoop agressie en boosheid. Er is daadwerkelijk geen peil te trekken op hoe mijn eczeem zich ontwikkelt. En ik ben er klaar mee om daar steeds maar mee bezig te zijn. Ik wil dat het me met rust laat!

Ik wil er vanaf en vrij zijn. In mijn schriftje begin ik wat te schrijven. Het van me afschrijven van gedachten is een methode die mij altijd goed helpt. Het ordent alles, maar het haalt ook de zware lading erbij weg. Voor mij is schrijven tijdens een proces als dit dus essentieel en ik denk dat het voor iedereen van belang is om op zoek te gaan naar een uitlaatklep van alle gedachten en gevoelens die vrijkomen tijdens deze spirituele oefening.

Het inzetten van een methode om je gedachten van je af te zetten is prettig. Wandelen, schrijven, tekenen, wat maar werkt.

Voor de tweede keer tijdens deze watervasten voel ik een intense boosheid (de eerste keer was op dag 6), die ik ditmaal dus op schrift uit. Ik wil alles wel doen, alles wel laten, maar smacht naar een teken dat ik op de goede weg zit!

De start van week 3

Ook al al lijk ik nog geen teken te krijgen dat deze vasten bijdraag aan het behalen van mijn doel, ik zet door. De beperkende gedachten over de effecten van vasten de boventoon laten voeren zorgt ervoor dat ik het proces aan me voorbij laat gaat. Vanaf nu is het nog een kleine week totdat ik de 21 dagen heb bereikt!

Het lijkt dichtbij, maar ook zo ver weg. Ergens ben ik bang dat de laatste loodjes het zwaarst gaan wegen. Zo nu en dan wat afleiding zoeken is fijn, maar met meer aandacht naar datgene kijken wat er zich in me afspeelt, dat voelt ook goed. Geeft rust. Ik ben op een bijzondere manier aan mezelf en mijn ontwikkeling aan het werken en dat maakt me trots.

Sushi

Het breken van de vasten

Ondertussen komen er steeds vaker gedachten van eten langs. Ze zijn niet zo hevig dat ik er direct aan toe wil geven. Het idee dat dat niet kan, helpt ook. Een vasten breken dien je met grote zorg te doen. Je maag en darmen liggen inmiddels lekker te slapen en als je ze zou verrassen met je favoriete eten, dan kan je er zeker van zijn dat je daarna buikpijn krijgt.

Toch… ik denk steeds vaker aan sushi! Oef… wat kijk ik uit naar de lieve jongen van Thuisbezorgd die op zijn elektrische fiets naar me toe komt fietsen. Misschien geef ik hem wel een knuffel als hij over een paar weekjes met zijn tasjes vol heerlijk sushi met zalm en avocado voor mijn deur staat.

Van 6 tot 27 januari 2020 doe ik een 21-daagse watervasten. Dit om het herstel van mijn eczeem en fibromyalgie te bevorderen. Dit was een verslag van dag 14 & 15! Hier lees je het verslag van dag 16?

Over de schrijver
Na zo'n drie jaar door Europa te zijn getrokken in mijn eentje in mijn camper, is het voor mij helder: het is mijn taak om verhalen over bewustzijnsontwikkeling en groei de wereld in te brengen. Dat doe ik samen met bewuste ondernemers die zich inzetten voor het ontwikkelen van het collectieve bewustzijn en onderdeel zijn van een stimulerende community. In deze blogs deel ik mijn persoonlijke verhaal over groei.
Reactie plaatsen

Geen verhaal missen de komende tijd?

Laat het me weten, dan geef ik je een seintje als er iets nieuws voor je klaar staat.

Your information is safe with us