Pijn | 21 dagen vasten | Dag 16
23 september 2020 
in Vasten
5 min. leestijd

Pijn | 21 dagen vasten | Dag 16

Vandaag een fijne ontdekking: de pijn in mijn spieren en gewrichten neemt af. Het vocht wat in mijn knie en pols zat, lijkt langzaam maar zeker te verdwijnen. Mijn spieren en gewrichten voelen een stuk soepeler… en dát voelt goed!

Pijn door ontstekingen

Eén van de grote boosdoeners van pijn is een ontsteking. Een acute ontsteking is natuurlijk effectief en de pijn die je dan voelt, heeft een alarmerende functie: er is iets aan de hand. Een constructieve pijn, prima. Zodra de ontsteking chronisch wordt, houdt het pijn signaal aan, echter is er geen directe reden meer om tot stilstand te komen. Zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij een acute slijmbeursontsteking.

De pijn wordt dan eerder vervelend en je zult op zoek moeten gaan naar een manier om met de pijn om te gaan. Òf (en je voelt het al aankomen), je doet een poging om met vasten van (een deel van) de pijn af te komen. Diverse studies toonden reeds aan dat vasten een positief effect heeft op het verlagen van ontstekingen (1, 2, 3). In dit artikel lees je meer over de gezondheidsvoordelen van vasten (onderschreven voor de wetenschap).

Vasten verminderd pijn

Minder pijn door gewichtsverlies

Naast dat vasten een positief effect heeft op ontstekingswaarden, kan ook de afname in gewicht een goed effect hebben op pijnklachten. Vandaag gaf de weegschaal aan dat ik zeven kilo ben afgevallen. Het geeft een fijn gevoel! Alhoewel afvallen is geen reden voor deze watervasten, is wel een fijne bijkomstigheid. Zeker ook omdat het vasten zorgt dat de ophoping van vocht rondom de gewrichten afneemt. Ik voel me licht: licht in gewicht en licht in mijn gewrichten.

Ondertussen vind ik het nog altijd bijzonder om te merken dat – zodra je voldoende vet in je lijf hebt ? – je lichaam gewoon blijft functioneren door vet als brandstof te gebruiken. Lichte activiteiten zijn zeer goed te doen en zelfs prettig om het lijf soepel te houden en te ondersteunen gedurende het ontgiftingsproces.

Ik zal het niet mooier maken dan dat het is: het transitiemoment waarin je overgaat op ketose is een vervelend moment, omdat je dan te maken krijgt met wat hoofdpijn en sufheid. Maar daarna is je lichaam in een nieuwe staat van zijn en verdwijnt de brandstof (het vet) gewoon uit je lijf. Dat is toch ingenieus?

 

Licht als een veer

De energie na 16 dagen vasten

Mijn energie was vandaag ook optimaal. Dat heb ik in lange tijd niet gehad! Ik had een paar afspraken staan, dus was de hele dag in de benen. En dat ging wonderbaarlijk goed. Het was ook een prettige afleiding, want de afgelopen dagen kon ik niet goed los komen van de gedachten rondom het watervasten en het eczeem. Het leek bijna een vicieuze cirkel te worden in mijn hoofd.

En dit is wat voor mij nu glashelder is: de mentale strijd is een stuk pittiger dan de fysieke strijd. Dat uit zich met name in het voor mij grootse thema ‘eczeem’. Zodra ik merk dat mijn eczeem afneemt, ben ik mega gemotiveerd om verder te gaan en voel ik me trots op mezelf dat ik dit doe. Maar zodra het weer opvlamt, voel ik me ellendig en komt er een gevoel van nutteloosheid opwellen.

Wat goede moed geeft, is dat de witte aanslag op mijn tong iets minder aan het worden is. Waar er na de eerste week een dikke laag aanslag op zat (sorry ?), daar is mijn tong nu nog wel wit, maar alweer een stuk frisser. Een goed teken, want het betekent dat de detox van mijn lichaam aan het afnemen is. Ondertussen heb ik wel last van een droge mond en een muffe smaak in mijn mond. Ik kan drinken wat ik wil, maar dat lijkt niet te veranderen.

De witte aanslag op je tong tijdens vasten is een teken dat de detox in volle gang is.

Zin in groenten

En jawel, het einde van de watervasten komt in zicht. Joehoe! Ik kan het me bijna niet voorstellen hoe het is om straks weer iets te mogen eten. De behoefte aan voedzame voeding begint te groeien. Ik heb zin in groenten! In een bak met rijst en zalm en avocado en broccoli. En in sushi. Had ik dat al ergens genoemd? Ik heb zin in sushi.

Gek genoeg heb ik helemaal geen behoefte aan koffie. Ik ben een redelijke koffiefreak. Veel drink ik er niet van, maar normaliter is een ontbijtje zonder koffie voor mij niet compleet. Het is interessant om te voelen wat het lijf aangeeft te willen hebben, als je een tijdje stopt met eten. Veggies! Oh ja, en sushi.

Van 6 tot 27 januari 2020 doe ik een 21-daagse watervasten. Dit om het herstel van mijn eczeem en fibromyalgie te bevorderen. Dit was een verslag van dag 16! Hier lees je het verslag van dag 17?

Over de schrijver
Na zo'n drie jaar door Europa te zijn getrokken in mijn eentje in mijn camper, is het voor mij helder: het is mijn taak om verhalen over bewustzijnsontwikkeling en groei de wereld in te brengen. Dat doe ik samen met bewuste ondernemers die zich inzetten voor het ontwikkelen van het collectieve bewustzijn en onderdeel zijn van een stimulerende community. In deze blogs deel ik mijn persoonlijke verhaal over groei.
Reactie plaatsen

Geen verhaal missen de komende tijd?

Laat het me weten, dan geef ik je een seintje als er iets nieuws voor je klaar staat.

Your information is safe with us