Zelf een blog beginnen? | Vijf tips
28 mei 2021 
9 min. leestijd

Zelf een blog beginnen? | Vijf tips

Zit je in een proces van groei en ben je op het punt gekomen dat je zelf een blog wilt beginnen? Vertrouw me: een blog beginnen is niet moeilijk. In dit artikel geef ik je vijf tips om jouw jouw eigen blog te beginnen. Zo kan jij vol goede moed jouw boodschap de wereld in brengen!

#Tip 1: Begin!

Mijn allerbelangrijkste en meest simpele tip is: begin! 

Begin met schrijven, begin met erover vertellen tegen je naasten, begin met je erin te verdiepen... begin! Blijf niet in je hoofd zitten dralen en denken en je afvragen wie jij nu eigenlijk bent om een blog te beginnen.

Ik heb zelf een paar schrijfcursussen gevolgd en iedere keer als iemand zei: 'er is al zoveel geschreven over dit onderwerp, wie ben ik nu om hier nog over te schrijven?', dan zei de docent: 'er is nog niks door jou over geschreven'.

Breng jouw geluid de wereld in

Met een blog is het niet anders! Natuurlijk staat het internet bol van blogs, verhalen en tips over van alles en nog wat. Er zijn ook duizenden blogs te vinden over hoe je een blog kan beginnen. En toch lees jij nu deze blog op mijn website. Ik ben gewoon begonnen met schrijven. Met mijn verhaal de wereld inbrengen. 

Nu is het aan jou! Hoogste tijd dus om jouw geluid de wereld in te brengen.

Tips voor blog beginnen

Geloof mij: er is altijd een publiek. Er zijn altijd mensen die jouw verhalen en blogs willen lezen. Misschien groei je niet toe naar 10.000 maandelijkse bezoekers, maar is dat erg? Vraag jezelf af waarom je wilt beginnen met bloggen.

Voor mij is de belangrijkste reden dat ik het gevoel heb een boodschap te hebben. En natuurlijk omdat ik denk dat ik met die boodschap misschien iemand anders kan ondersteunen in zijn of haar groeiproces. Herken je jezelf hierin? 

Vertrouw er maar op dat jouw blog dan bij de juiste groep mensen terecht gaat komen. Dat kan een hele grote groep volgers zijn, maar misschien richt jij je wel op een zeer specifieke niche.

Vertrouw op jouw stem

Zelf heb ik een kleine maar trouwe groep volgers. En dat voelt heel fijn, ik voel me verbonden met mijn publiek. Voor mij is dat het allerbelangrijkste. Laat je dus niet gek maken door al die cursussen en tips en weet ik wat al niet meer om een zo groot mogelijke groep mensen te bereiken.

Vertrouw op jouw stem, jouw geluid & jouw boodschap. The crowd will follow ✨

#Tip 2: Kies je domeinnaam

Terwijl je ondertussen lekker aan het schrijven bent (in word, op papier of waar dan ook), kan je alvast nadenken over de naam van je blog. Zelf hou ik van simpliciteit en heb ik dus gekozen om te gaan schrijven onder mijn eigen naam.

Laatst had ik een leuk gesprek met iemand op het strand van Benirras op Ibiza en hij vroeg me of ik een blog had. Op zo'n moment kan ik gewoon m'n naam zeggen :-) Nu is mijn naam niet zo heel ingewikkeld om te spellen, dus dat werkt wel. Stel dat je naam Lidewij of Marlous is, dan kan het wat ingewikkelder worden.

Ga af op je intuïtie

Wil je liever niet je eigen naam gebruiken, maar een naam die misschien iets zegt over de inhoud van je blog? Zorg er dan voor dat je naam gemakkelijk te onthouden en uit te spreken is. Zodra je één keer wat bekendheid hebt gecreëerd op social media, is het niet meer zo heel belangrijk welke naam je hanteert. Maar in de beginfase is het fijn als je gemakkelijk tegen mensen de naam van je website kan vertellen.

Tips voor blog beginnen

Speel er lekker een beetje mee en ga af op je intuïtie. Dat wat het eerste in je opkomt - waarschijnlijk is er al lang een naam die door jouw hoofd zingt - is jouw naam! Neem hem aan en maak je niet teveel zorgen over de vindbaarheid. Dat komt allemaal wel :-)

.nl, .com of .eu?

Stel dat je domein beschikbaar is, dan zal wellicht je eerste vraag zijn of je voor .nl of .com moet kiezen. Simpel antwoord: als je in het Nederlands gaat schrijven, kies dan voor .nl. Het geeft simpelweg een veilig gevoel (wij Nederlanders vinden Nederlands gewoon fijn).

Het kan heel goed zijn dat je op dit moment nog niet weet of je later misschien wilt overschakelen naar het engels, of wellicht een vertaling toe wilt voegen. Stel dat de .com ook nog beschikbaar is, dan kan je er ook aan denken om beide aan te schaffen. De prijs voor een domein ligt zo tussen de €5,- en €10,- per maand. Helemaal aan jou of je dit er voor over hebt!

#Tip 3: Installeer Wordpress

De hoogste tijd om het eens over Wordpress te hebben. Maar wacht, eerst nog even een stapje terug. Is het noodzakelijk om een domeinnaam vast te leggen en daarvoor te betalen? Nee, dat hoeft niet. Een andere optie is dat je een blog aanmaakt bij wordpress (klik hier om dat te doen). Stel dat ik mijn site via de gratis optie van Wordpress had gemaakt, dan had mijn url er ongeveer zo uitgezien: ellenpostma12340567.wordpress.nl.

Je bent het vast met me eens dat dit niet een url is die ik makkelijk met iemand deel als ik even een praatje sta te maken op het strand :-) Maar, het is natuurlijk aan jou! 

Wil je gratis beginnen en een beetje oefenen, dan is dit een prima optie. Als je hiervoor kiest, zit je namelijk binnen vijf minuten in de Wordpress omgeving en kan je een beetje proeven aan het werken met Wordpress.

Euhm...wordpress?

Oké, misschien nog even een stapje terug. No worries, alles is te leren en iedere blogger is ooit een keer ergens begonnen! Wordpress is begonnen als een platform waar bloggers hun blog konden maken. Inmiddels is het uitgegroeid tot een mega multifunctioneel platform waar je zelfs webshops op kan bouwen.

Voor nu is het voor jou belangrijk om te weten dat je op Wordpress jouw website kan bouwen. Misschien wil je ook wel jouw diensten aanbieden en wil je jouw blog daar een onderdeel van zijn. 

Wil je alleen bloggen? Ook dan is Wordpress prima. De basis van wordpress is tenslotte bloggen, dus het platform zit vol functionaliteiten die dat makkelijk voor je maken.

Ook al kan je de eerste keer bij het openen van Wordpress overdonderd raken door het dashboard en alle functies... vertrouw me (ja, opnieuw ;)): je hebt dit zo onder de knie!

Waarom Wordpress?

Er zijn natuurlijk tal van andere platformen die je kan gebruiken om je website of blog op te bouwen. Sommigen zullen misschien ook wel wat gebruiksvriendelijker zijn. Ik zou je toch adviseren om je niet te laten verleiden door de wijze waarop andere platformen zich presenteren. Waarom?

To be clear: ik heb geen aandeel in Wordpress en verdien ook niets als je voor Wordpress kiest. Dit advies valt dus niet in de categorie 'Wij van wc-eend, adviseren wc-eend'.

Tips voor blog beginnen

Ik raad het je aan omdat het het beste programma is dat op de markt is. Je kan het je misschien niet voorstellen, maar negen van de tien websites die jij bezoekt zijn gebouwd met Wordpress. Ook mega ingewikkelde, ook van mega grote bedrijven. Wordpress is zo goed doorontwikkeld en alle grote ontwikkelaars werken samen met Wordpress. Dat betekent dat je altijd alle plugins kan gebruiken. Daarnaast is Wordpress betrouwbaar: ze is marktleider, al zo lang aanwezig en ze zal ook blijven.

Ga dus niet voor een (misschien aantrekkelijkere) ééndagsvlieg, maar sluit je aan bij 'ons' Wordpressgebruikers. Andere mensen kunnen je makkelijker helpen, er zijn super veel artikelen en YouTube-filmpjes te vinden...en... ach... kies gewoon voor Wordpress.

#Tip 4: Kies een template

Tijd om een template te kiezen. Een template is niets anders dan een reeds gemaakte website die jij zelf naar eigen smaak kan inrichten. Zie het een beetje als een template zoals je die (vroeger?) gebruikte in powerpoint. Ook daar koos je een template die je mooi vond en vanuit daar bouwde je jouw website.

Nu herinner je je vast nog een paar van die templates (ik heb zelf zo'n blauw met gele in m'n gedachte) die je echt te vaak hebt gezien. Iedere keer als je weer in een nieuwe vergadering of lezing zat en je keek weer naar dat scherm, stierf er een stukje creativiteit van je af. En je kent ook vast dat moment toen iemand voor de eerste keer een Prezi aan je liet zien. Of een presentatie gaf die er zo gaaf uit zag.

Dat wil je natuurlijk ook graag bereiken op je eigen blog. Kies daarom voor een template die niet zoveel gebruikt wordt. Dat hoeft niet te betekenen dat je een template moet kiezen die betaald is. Er zijn ook vele onbetaalde templates online en zelfs in Wordpress zelf die je kan gebruiken. Google maar eens op 'gratis templates Wordpress'. Of hou het simpelweg bij de templates die Wordpress aan je laat zien.

#Tip 5: Installeer Yoast SEO

Bloggen is een kunst. Daarmee wil ik niet zeggen dat niet iedereen het kan. Ik denk juist dat iedereen het kan. Het vergt echter wel een investering van tijd en energie om tot een goede blog te komen. Eén van de meest simpele manieren om te investeren in het schrijven van een goede blog, is door gebruik te maken van Yoast SEO.

Wil je een beetje opstarthulp?

Voor de één is het opzetten van een blog zo gedaan. De ander denkt: help. Mocht je nu in die laatste categorie zitten (of daar tegenaan schuren): ik heb een klein pakketje voor je samengesteld, waarmee ik je in het zadel help.

Voor €50,- (incl btw) zet ik jouw website voor je klaar, zodat jij direct kan beginnen met bloggen. Dit is wat je krijgt:

  • jouw domeinnaam aan wordpress gekoppeld; daarna hoef je alleen nog maar in te loggen
  • een geïnstalleerd template; deze heb je zelf uitgekozen
  • Yoast SEO gekoppeld aan jouw blog; zo kan je werken aan de vindbaarheid van je blog
  • een tutorial over hoe je jouw website kan gebruiken: daarna kan je gelijk aan de slag

Ben je toe aan dit zetje in de rug? Stuur me even mailtje :-)

Over de schrijver
Ik werkte bijna tien jaar in het hoger onderwijs en kreeg in 2018 tijdens mijn sabbatical te maken met een burn-out en fibromyalgie. Op dat moment maakte ik een reis in m'n camper door Europa en leerde ik langzaam maar zeker de ups&downs van het herstelproces kennen. In de verhalen op deze website neem ik je mee op mijn reis naar verder herstel.
Reactie plaatsen
Ellen Postma

Ook toe aan een doorbraak van jouw patronen?

Doe dan net als mij mee met de 'Helweek from Home'! 


Eerlijk is eerlijk: toen ik voor eerst van de Helweek hoorde, dacht ik: 'Hell no!' De titel alleen al vond ik zo onaantrekkelijk en toen ik zag dat het programma 's ochtends om 5.15 uur begon, dacht ik echt: Why? 


Waarom ik me toch heb opgegeven lees je hier 👇🏼

Wil je geen verhaal missen de komende tijd?

Laat het me weten, dan geef ik je een seintje

50%
Ja, doe mij dat seintje
Your information is safe with us
arrow_drop_up arrow_drop_down