Hoe ik tijdens mijn sabbatical in Europa leerde mediteren
09 oktober 2020 
9 min. leestijd

Hoe ik tijdens mijn sabbatical in Europa leerde mediteren

Inmiddels is meditatie een oefening waar ik niet meer zonder kan (en wil). Maar dit is nog niet zo lang zo. Tot een paar jaar geleden leek meditatie mij alleen iets voor mensen die hun hele leven wijden aan spirituele oefening. Inmiddels ben ik wel wat wijzer 🙂 Tijdens mijn sabbatical twee jaar geleden kwam ik in aanraking met meditatie. In dit artikel neem ik je mee in mijn meditatieontwikkeling. Ik hoop dat het jou aanzet om ook (weer) een stap te zetten in jouw meditatiepraktijk.

Hoe het allemaal begon

Een paar jaar geleden was ik flink overwerkt. En niet alleen mijn werk had me uitgeput, ik had ook een tijdje in een relatie gezeten die niet goed voor me was. Enigszins onbewust had ik een broodnodige sabbatical ingepland. Ik dacht zelf dat de reden voor deze sabbatical was, dat ik eens los wou komen van het systeem en van alles en iedereen, om zo te kunnen onderzoeken wat ik nu echt wou.

Maar in de aanloop naar mijn sabbatical toe, merkte ik hoe uitgeput ik eigenlijk was. Zowel mijn lichaam als geest waren toe aan stilte. Aan rust en aan ontspanning. Dat was voor mij het moment dat meditatie zijn intrede deed in mijn bestaan.

Reizend door Europa leerde ik mediteren

Ach, dat is eigenlijk niet helemaal eerlijk. In de jaren daarvoor had ik al wel eens een poging gedaan om met de app van Headspace tijd te maken voor meditatie. Ik was er toen alleen nog niet aan toe: elke poging was halfslachtig en de onrust in mij zorgde voor vele onafgemaakte oefeningen.

Reizend door Europa leerde ik mediteren

Dat alles veranderde toen ik tijdens mijn sabbatical huis en haard achter me liet en in mijn eentje in een camper door Europa ging reizen.

De eerste stap: yoga met Cole Chance

Op de eerste tussenstop van mijn reis was ik in Zuid-Duitsland om een vriendin op te zoeken. De weg ernaar toe was bewogen geweest. Een deel in mij was blij dat het eindelijk zover was dat de sabbatical was begonnen. Het voelde als de hoogste tijd om eens los te komen van alles, te genieten van de natuur en de vrijheid die een reis als deze met zich mee kan brengen.

Een ander deel van mij voelde een intens verdriet. Ik had zo lang uitgekeken naar dit moment, maar puntje bij paaltje voelde ik me helemaal niet in staat om ervan te genieten. Ik sprak veel met mijn vriendin en zij bracht me in aanraking met yoga. In eerste instantie was dit niet om innerlijke rust te vinden, maar vooral om mijn lichaam wat te laten ontspannen.

Cole Chance yoga

Al tijden had ik veel pijn aan mijn rug en benen. Eerdere pogingen met rekoefeningen en rollen over een foamroller hielpen me niet voldoende. Ik verdiepte me wat in yoga en stuitte op het YouTube-kanaal van Cole Chance.

Ik ben gestart met een paar beginnersfilmpjes en heb op deze manier langzaam mijn eigen yoga-routine ontwikkelt. Het fijne aan Cole Chance vind ik dat ze zowel laagdrempelige lessen aanbiedt, als sessies voor meer gevorderden. Daarnaast is er tijdens haar lessen veel aandacht voor ademhaling, ontspanning en contact maken met je lichaam.

Alhoewel Cole Chance mijn favoriet is, wil dat natuurlijk niet zeggen dat dat voor jou ook zo is. Bij het vinden van de juiste leraren op je pad van spirituele ontwikkeling is het belangrijk om goed te luisteren naar wat bij jou resoneert. Past Cole Chance niet bij jou? Kijk dan eens bij Yoga with Adrian. Ook een zeer populair en fijn yogakanaal op YouTube.

De tweede stap: mediteren met Insight timer

Na het bezoek aan mijn vriendin in Duitsland stak ik de grens met Frankrijk over. Vanaf dat moment was ik echt helemaal op mezelf aangewezen. Ik had een eerste vrijwilligersproject gepland in de Elzas. Het plan was om daar twee weken mee te werken op een ecologische boerderij.

Al gauw bleek echter dat ik fysiek helemaal niet in staat was om het zware landwerk te verrichten. Na een dag aardappels rooien, was mijn knie volledig opgezet. Een duidelijk signaal om een tandje terug te schakelen.

Inmiddels had ik de app ‘Insight Timer‘ op mijn telefoon gezet en begon ik heel langzaam met een eerste paar meditatieoefeningen. Het enige wat ik deed, was rustig  op een kleedje voor de camper zitten en proberen me te focussen op mijn ademhaling. Ik stelde de app in op vijf minuten en luisterde ondertussen naar een rustgevende playlist uit Spotify.

Natuurlijk ging het de eerste paar keren niet zonder slag of stoot. Ik was gauw afgeleid en voelde continue de neiging om weer in beweging te komen, mijn telefoon te pakken en gewoon te stoppen. Ook lukte het me niet goed om in de kleermakerszit te blijven zitten.

Zorg voor routine tijdens het ontwikkelen van je meditatiepraktijk. Bouw specifieke momenten in…en hou je eraan!

Toch deed ik het wel en zette ik door. En warempel, naar een paar dagen dit elke dag te hebben meegenomen in mijn ochtendroutine, keek ik er zowaar naar uit! Ik merkte dat het een klein rustpunt werd op mijn dag. Zo nu en dan deed ik dezelfde oefening zelfs tijdens de lunchpauze of in de avond

De week na dit project ben ik een week onderaan een zonovergoten ski-piste in de Vogezen gaan staan. Dit werd een week van niks, waar ik me verder verdiepte in de meditatiepraktijk en het boek ‘Waar je ook gaat, daar ben je’ van John Kabat-Zinn heb gelezen. Wil je meer lezen over mijn persoonlijke verhalen tijdens de reis? Hier vind je ze allemaal.

*plaatje boek John Kabat Zinn

Met de kennis van nu kan ik zeggen dat combinatie van de yogalessen van Cole Chance, het lezen van het boek van John Kabat Zinn en het mediteren met deze app van Insight Timer voor mij een fundament hebben gelegd voor mijn huidige meditatiepraktijk.

De derde stap: het YouTube-kanaal van Commit Happiness

Nadat ik eenmaal de eerste stappen had ondernomen met yoga en mindfulness, kreeg ik behoefte aan meer. Ik merkte dat het ‘gewoon’ stilzitten’ en met mezelf zijn niet voldoende was. Deze vorm van meditatie deed me wel goed en bracht me enige rust, maar ik voelde een behoefte om meer in contact te komen met mezelf. En ook om met specifieke vraagstukken en thema’s aan de slag te gaan.

De relatiebreuk die vooraf ging aan mijn sabbatical had zijn sporen na gelaten op het gebied van mijn zelfvertrouwen. Ik was onzeker geworden en voelde me instabiel. Een zoektocht op YouTube naar meditaties voor zelfliefde bracht me al gauw bij het (Nederlandse) kanaal van Commit Happiness.

En het was in één keer raak. Ik heb nog duidelijke herinneringen aan mijn eerste geleide meditatie van Luz. Ik lag in mijn bed in de camper en werd tijdens de meditatie heerlijk in contact gebracht met de energie van de natuur. Het was eigenlijk zo’n simpele oefening, maar die raakte me diep. De tranen stroomden over mijn wangen en ik besefte me dat ik mijn reis in het teken mocht zetten van spirituele groei.

Commit Happiness

De meditaties van Commit Happiness heb ik als zeer waardevol beschouwd. Omdat ze in het Nederlands zijn en de stem van Luz me gemakkelijk in een ontspannen sfeer bracht, luisterde ik vanaf dat moment elke dag naar één van haar meditaties.

Na ongeveer twee weken dagelijks mediteren met deze filmpjes voelde ik sterk dat ik voorlopig geen vrijwilligersprojecten meer moest gaan doen. De aandacht (opnieuw) op iets externs richten, dat kon ik inmiddels wel. Het was de hoogste tijd om met mijn aandacht naar binnen te gaan.

De vierde stap: het YouTube-kanaal van Rasa

De reis op de weg werd gecombineerd met een innerlijke reis. Niet alleen daalde ik dieper af in Europa, ook daalde ik dieper af in mezelf. In de krochten van mijn gedachten en in het verdriet van de afgelopen tijd. De eerste paar maanden heb ik alles voor mijn meditatiepraktijk uit de bovenstaande drie stappen heb gehaald. Maar op een gegeven moment kreeg ik behoefte aan meer.

Ik was inmiddels in het zuiden van Portugal en was ook in contact gekomen met QiGong. Bij QiGong staat het laten stromen van de energie (qi) centraal. De leraren met wie ik hier in contact kwamen, waren overtuigd van het zelfhelende vermogen van het lichaam. En ik voelde behoefte om ook dit thema terug te laten komen in mijn meditaties.

Dus dook ik weer achter mijn computer om in YouTube op zoek te gaan naar geleide meditaties die me hierbij konden helpen. En zo kwam ik uit bij het YouTube kanaal van Pure Rasa. En ook hier was het weer raak.

Healing door energie

De meditaties van Pure Rasa gaan wat ‘dieper’ dan die van Commit Happiness. Tijdens de meditaties staat het in contact komen met je eigen energie centraal. Maar er zijn ook meditaties waar het in contact komen met het universum (en ook engelen) aandacht krijgt.

Voor mij was dit een prettige manier om het leven meer in perspectief te zien en om de aandacht van mijn klachten en pijn te verleggen naar al het moois in de wereld. Het bracht mij in contact met een veel grotere kracht dan ikzelf: de kracht van het universum. En hoe meer aandacht ik besteedde aan deze kracht, hoe meer ik ook in contact kwam met de law of attraction.

Oftewel, om een citaat van Ralph Waldo Emerson te gebruiken: ‘het leven bestaat voor jou uit de dingen waar jij je aandacht op vestigt’.

De vijfde stap: de Wim Hof Methode

Inmiddels was ik een heel eind op weg: zowel qua kilometers op de weg als op de weg naar innerlijke rust. Ik stond met mijn camper op een klif aan de zuidkust van Portugal en was nog altijd gecommitteerd aan mijn meditatie- en yogapraktijk. Toch bleef er van alles knagen. Op dat moment was mijn grootste zorg de fysieke pijn die niet van plan leek mijn lichaam te verlaten.

Op internet stuitte ik op een artikel van een vrouw die reuma had en die sinds enige tijd de Wim Hof Methode toepaste. Elke dag een koude douche! Brrr… ook al had ik dagelijks de zon om me heen in Portugal, ik moest er nog niet aan denken. Maar toen ik er meer over las, raakte ik steeds meer overtuigd van het nut van de methode.

Wim Hof Methode

Het waren echter niet zozeer de koude douches die impact op me hadden (zeker óók, maar niet alleen). De Wim Hof methode komt namelijk ook met ademhalingsoefeningen. En dit leek precies een passende volgende stap te zijn voor mij.

Tijdens de ademhalingsoefeningen gebeurde er voor mij twee dingen. Enerzijds voelde het als een vorm van meditatie, omdat ik door drie rondes lang dertig ademhalingen mijn volledige aandacht bij mijn ademhaling had. Anderzijds kwam ik door het stoppen met ademen (dat is een onderdeel van de oefening) los van mezelf. Het was zo’n intense gewaarwording.

Het idee van de oefening is, dat door zo vaak diep in te ademen, je voldoende zuurstof in je bloed hebt om even zonder te kunnen. Door te stoppen met ademen, creëer je schaarste, waardoor je lichaam beter omgaat met de zuurstof die beschikbaar is. Zodra je weer een ademprikkel voelt, haal je diep adem en start je de oefening opnieuw.

Voor een gedegen en volledige uitleg van the man himself verwijs ik je graag door naar deze gratis videoserie van Wim Hof: mini-cursus Wim Hof Methode.

Mijn huidige meditatiepraktijk

Zo ongeveer twee jaar geleden begon ik mijn reis naar meer innerlijke rust. Bovenstaande elementen zijn voor mij de belangrijkste geweest tijdens het opbouwen van mijn meditatie-praktijk, maar deze is zeker niet volledig. Het lezen van vele boeken, het kijken van filmpjes van Alan Watts of Moojiji, volgen van een meditatiecursus of podcasts heeft me ook immens veel gebracht. Teveel om op te noemen.

Op dit moment wissel ik af met waar ik op dat moment behoefte aan heb. Ik maak in ieder geval elke dag even tijd voor meditatie. Soms is het slechts vijf minuten, andere dagen kan ik wel een paar uur besteden aan innerlijke groei.

Ik hoop dat dit artikel jouw inspireert voor het zetten van de volgende stap in jouw meditatiepraktijk. Leuk en fijn als je wat van je laat horen! Want met jouw input kun je ook anderen weer inspireren tot het zetten van de volgende stap in hun herstel.

Liefs,

Ellen

Over de schrijver
Na zo'n drie jaar door Europa te zijn getrokken in mijn eentje in mijn camper, is het voor mij helder: het is mijn taak om verhalen over bewustzijnsontwikkeling en groei de wereld in te brengen. Dat doe ik samen met bewuste ondernemers die zich inzetten voor het ontwikkelen van het collectieve bewustzijn en onderdeel zijn van een stimulerende community. In deze blogs deel ik mijn persoonlijke verhaal over groei.
Reactie plaatsen

Geen verhaal missen de komende tijd?

Laat het me weten, dan geef ik je een seintje als er iets nieuws voor je klaar staat.

Your information is safe with us