Serotonine

Serotonine is een neurotransmitter, wat betekent dat het zorgt voor de overdracht van signalen tussen  zenuwcellen. Serotonine wordt voornamelijk in het spijsverteringsstelsel aangetroffen, hoewel het ook in bloedplaatjes en in het centrale zenuwstelsel voorkomt.

Wat is serotonine?

Serotonine wordt ook wel 'the happy chemical' genoemd, omdat het een sterke relatie heeft met onze stemming. Serotonine wordt gemaakt van het essentiële aminozuur tryptofaan. Een tekort aan tryptofaan kan leiden tot lagere serotoninespiegels. Dit kan leiden tot stemmingsstoornissen, zoals angst of depressie. Het is echter onduidelijk of lage serotoninespiegels bijdragen aan depressie, of dat depressie een daling van serotoninespiegels veroorzaakt.

Naast dat serotonine een rol speelt bij je stemming, heeft het invloed op angst, het helen van wonden, het stimuleren van misselijkheid en het behouden van gezonde botten. Omdat serotonine de voorloper van melatonine is (dat wil zeggen dat deze neurotransmitter nodig is om melatonine vrij te maken) wordt serotonine ook in verbant gebracht met slaap.

Heb jij een serotonine tekort?

Indien je last hebt van onderstaande zaken, dan kan het zijn dat je te maken hebt met een te laag serotonine-gehalte:

  • Moeilijkheden met mentale scherpte
  • Verlangen naar koolhydraten en eetaanvallen
  • Spijsverterings- en andere darmproblemen
  • Slaapproblemen
  • Je overweldigd en ongelukkig voelen
  • Hoofdpijn
  • Woede en prikkelbaarheid

Zo beïnvloed je je serotonine gehalte - en daarmee je slaapkwaliteit

Omdat serotonine nodig is om in de avond melatonine aan te maken, is het belangrijk om ervoor de zorgen dat er overdag voldoende serotonine wordt geproduceerd. Vitamine D3 bevordert de productie van serotoninemoleculen. Om die reden is het belangrijk om gedurende de dag voldoende zonlicht op je huid te krijgen of eventueel een supplement van vitamine D3 te slikken. Als je overdag voldoende serotonine binnenkrijgt, kan uw kans op een goede nachtrust toenemen.

Twee natuurlijke manieren om je serotonine gehalte te verhogen

  • Bewegen heeft een positieve invloed op het serotonine-gehalte in je hersenen. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat lichaamsbeweging de bloedspiegels van tryptofaan verhoogt. Tryptofaan komt in de hersenen terechtkomt om meer serotonine beschikbaar te maken. Daarmee is lichaamsbeweging één van de beste manieren om je serotonine-gehalte te verbeteren.
  • Zeer weinig voedingsmiddelen bevatten kant-en-klare serotonine. Indien het wel via voeding je lichaam binnenkomt en in het bloed is opgenomen, dan kan het de bloed-hersenbarrière niet passeren. Tryptofaan uit voedingseiwitten kan deze bloed-hersenbarrière wel paseren. Daarom kan je de serotonine-behoefte van de hersenen te ondersteunen door voedsel te eten dat het tryptofaangehalte van de hersenen verhoogt. Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan L-tryptofaan zijn: spirulina, zaden (vooral pompoen), pompoen, chia, watermeloen, grasgevoerd vlees (rund, lam, geit), scharrelgevogelte (kip, kalkoen, eend), wild gevangen zalm en tonijn, erwten en bonen (niet ingeblikt), tofu, tempeh, tahini, natto, edamame, eieren (vooral het wit) en spinazie.
Reactie plaatsen