De kracht van creativiteit bij herstel van overbelasting
19 oktober 2020 
4 min. leestijd

De kracht van creativiteit bij herstel van overbelasting

Is aan de slag gaan met creativiteit een goed idee om te herstellen van je overbelastingklachten? Absoluut! Als je te maken hebt met overbelastingsklachten, zoals pijn en vermoeidheid, dan is het verstandig om jezelf beter te leren kennen. Zo kun je keuzes maken die jou dienen. Creativiteit kan een grote rol spelen bij het leren kennen van jezelf!

Wat is creativiteit?

Een eerste gedachte die bij je op kan komen bij creativiteit, is dat het te maken heeft met hoe goed je in staat bent om ideeën te bedenken, met een passende oplossing te komen of misschien met hoe creatief jij bent met het inrichten van je huis. Dit zijn zeker onderdelen van creativiteit, maar er zit nog een andere kracht verscholen in jouw creativiteit.

Creativiteit bij overbelasting

Jan Bommerez beschrijft het als volgt: ‘We gedragen ons intuïtief en creatief als we spontaan in harmonie handelen met de principes van de natuur zonder dat we daarbij hoeven na te denken, of zonder enige zelfdiscipline’. Dat is een mond vol, maar het komt erop neer dat je je niet laat leiden door je omstandigheden, dus door de situatie waar je in zit, maar datgene doet wat het allerbeste voor je is.

Onderzoeken wie jij werkelijk bent

Het inzetten van jouw creativiteit geeft je de kans om te onderzoeken wie jij écht bent en of de keuzes die je maakt uit jezelf komen. Vaker dan we willen, laten we ons leiden door druk uit de omgeving en doen we datgene dat we denken wat hoort. Daarmee nemen we lang niet altijd de regie in eigen handen en zijn we reactief. Als je te maken hebt met overbelastingsklachten, is het niet ondenkbaar dat ze daardoor zijn ontstaan.

Creativiteit en chronische pijn

Ook bij chronische pijn is het onderzoeken van je overtuigingen en patronen de moeite waard. Misschien vertellen jouw gedachten je dat het slecht voor je is om te bewegen. Of merk je dat je dingen doet die je geen energie geven, maar juist je energie ontnemen. In dat geval is er een grote kans dat je het contact met jouw creatieve kracht een beetje bent verloren.

Maar geen zorgen, want deze kracht is altijd aanwezig in jouw lijf en leven! En je kan er ten alle tijden mee in contact komen. Het vergt alleen maar een beetje oefeningen.

De levensenergie van een kind

Je weet vast nog hoe je je voelde toen je als kind met iets bezig was waarin je je volledig kon verliezen. De tijd en de ruimte om je heen bestonden niet, je zat in de flow. Dit is de levensenergie waar je (over het algemeen) tijdens je kinderjaren veel mee in contact was. Als volwassene raak je jammer genoeg gemakkelijk de verbinding mee kwijt.

Zeker als je te maken hebt met pijn. Pijn vraagt veel van je, het kan je gedachten volledig in beslag nemen. Maar wist je dat als je weer in contact komt met die fijne kindsenergie je jouw pijn minder zal voelen?

Creatieve kracht van een kind

In je jonge jaren heb je veel patronen en overtuigingen ontwikkelt die nu liggen opgeslagen in je onderbewuste. Misschien geef je jezelf de schuld van jouw pijn of vermoeidheid. Of vind je dat je slachtoffer bent geworden van het gedrag van iemand anders. Of ben je in de overtuiging dat het is wat het is en dat je moet leren leven met de huidige situatie. Dit zijn allemaal overtuigingen die niet waar hoeven te zijn.

Welke overtuigingen dienen jou niet langer?

In jouw herstelproces is het interessant om te onderzoeken welke van deze overtuigingen jou niet meer dienen en welke je dus los mag laten. Aan de slag dus met het écht leren kennen van jezelf.

Hoe je jezelf kunt leren kennen met creativiteit

Erover nadenken, een boek lezen en zelfs erover praten helpt niet. Je stippelt vaak hetzelfde pad uit. Dat heeft te maken met dat je met je gedachten niet bij de kennis kan die in je onderbewust zijn ligt opgeslagen.

Dus, de hamvraag is natuurlijk: hoe doe je dat, opnieuw in contact komen met je creatieve kracht? Daar zijn ontelbaar veel manieren voor. Eén van de manieren is door te gaan tekenen.

Maar let op: niet zomaar tekenen! Teken met je ogen dicht én met de hand waar je normaliter niet mee schrijft. Zodra je je ogen open houdt, ben je in contact met je ratio en zal je geest blijven bedenken wat er op het papier komt te staan.

Een tekenoefening voor creatieve kracht

Probeer dit eens: 

  • Neem een pastelkrijtje of kleurpotlood in je non-dominante hand.
  • Zet een stip in het midden van het vel papier en sluit je ogen.
  • Begin met het tekenen van een kleine cirkel en maak deze steeds wat groter maakt. 
  • Open na zo'n tien minuten je ogen en kleur zonder erbij na te denken wat lege vlakken in met hetzelfde krijtje.
  • Bekijk na een tijdje je tekening eens van een afstandje. Wat zie je? 
  • Neem je tijd, ook als je in eerste instantie niets ziet. Je zult merken dat er altijd een beeld verscholen ligt in jouw tekening.
  • Werk je beeld uit. Teken net zo lang door tot jij vindt dat je klaar bent.
  • Sluit de tekenoefening af door op te schrijven wat het beeld dat je zojuist getekend hebt jou vertelt.

In de blog Free-writing met je andere hand lees je meer over de effecten van het schrijven en tekenen met je non-dominante hand en vind je nog een creatieve oefening.

Zet de volgende stap in jouw herstel

Het weer in contact komen met deze levensenergie, of je creatieve kracht helpt in jouw herstelproces. Je zult meer en meer jezelf leren kennen en te weten komen waarom je doet wat je doet. Dit is de opening naar jouw zelf gecreëerde toekomst: door vanuit je onbewuste onderzoek te doen naar jouw drijfveren en jouw gebruiksaanwijzing ben je in staat om met meer bewustzijn de keuzes te maken die echt bij jou passen.

Over de schrijver
Na zo'n drie jaar door Europa te zijn getrokken in mijn eentje in mijn camper, is het voor mij helder: het is mijn taak om verhalen over bewustzijnsontwikkeling en groei de wereld in te brengen. Dat doe ik samen met bewuste ondernemers die zich inzetten voor het ontwikkelen van het collectieve bewustzijn en onderdeel zijn van een stimulerende community. In deze blogs deel ik mijn persoonlijke verhaal over groei.
Reactie plaatsen

Geen verhaal missen de komende tijd?

Laat het me weten, dan geef ik je een seintje als er iets nieuws voor je klaar staat.

Your information is safe with us