Morning pages schrijven | Is het echt zo belangrijk?
15 mei 2024 
4 min. leestijd

Morning pages schrijven | Is het echt zo belangrijk?

Morning pages schrijven is in. Het concept is al in 1995 door Julia Cameron uitgewerkt in het boek The Artist Way en deze dagen lijkt het alsof de morning pages een wedergeboorte doormaken. Maar wat zijn het precies, die morning pages? En moet het elke dag, heeft het wel zin en moet je ook iets met dat wat je hebt opgeschreven? Ik vertel je allemaal in dit blog.

Wat zijn morning pages?

Morning pages schrijven is simpel: iedere ochtend schrijf je drie pagina's vol in je schrift. Nadat je wakker bent geworden pak je je schrift en begin je met schrijven. Niet eerst je telefoon checken of douchen of wat ook maar: gelijk schrijven. Je schrijft op wat er op dat moment in je opkomt. Misschien herinner je je een droom, maak je je druk over iets wat je die dag te doen hebt of zingt er iets van de vorige dag door je hoofd wat aandacht vraagt.


Alles is goed, zolang je maar schrijft. Het idee van dit schrijven is dat je in de ochtend fris van geest bent en nog niet bent overladen met allerlei prikkels van de dag. Door op dat moment te schrijven neem je eigenaarschap over je energie: jij bepaalt hoe je de dag begint en waar je aandacht naar toe gaat. Of eigenlijk bepaal je dat misschien niet helemaal zelf - dat hangt er even vanaf wie jij als je 'zelf' ziet. Door morning pages te schrijven geef je namelijk je onderbewuste de ruimte. Juist in de ochtend - omdat je dus nog zo fris bent - is het gemakkelijk om hier contact mee te maken. En zo boor je op die vroege ochtend je belangrijkste bron van wijsheid aan.

The Artist Way

Morning pages zijn voor het eerst beschreven door Julia Cameron in haar boek The Artist Way. De titel doet vermoeden dat het een boek is voor kunstenaars, maar niks is minder waar. Het boek is bedoeld voor iedereen die zich opnieuw wil verbinden met diens creatieve kracht. Onze creatieve kracht is de bron van schepping en gebruiken we bij alles wat we in de wereld willen zetten. Klinkt nogal als een belangrijke bron he? Toch is het ook een bron die we in deze tijd vaak vergeten aan te boren.

We varen makkelijker op onze ratio en volgen wat de meesten doen. Dat is niet vreemd, omdat de maatschappij nu eenmaal zo is ingericht. Je gaat naar school, volgt het gegeven onderwijs, gaat werken focust je op het verdienen van geld zodat je alle financiële lasten kunt dragen. Even simpel geschetst natuurlijk, het is nogal een breed spectrum. Toch is het zo dat we veelal in die 'volgstroom' zitten, waardoor we onze creatieve kracht niet zo nodig hebben. Maar wat een verspilling! Want stel je voor wat je met je leven zou kunnen doen als je wél bent verbonden met die creatieve kracht?

 

Kijk, en daar komt de Artist Way van pas. Het is een boek dat je prikkelt om je creatieve kracht aan te boren. De opdrachten en schrijfstijl van Julia Cameron helpen je in het creatieve zadel. Zo moedigt ze je aan om iedere maand op 'Artist date' te gaan. Een date met jezelf waarbij je je creatieve geest voedt. Dat kan al door een simpel museumbezoek, een luie middag in de boekenwinkel, een concert of door de ezel neer te zetten en te schilderen. Wat maar werkt voor jou. 

Een ander belangrijk concept in het boek is dus het schrijven van morning pages. Moet je dan nu je eigen exemplaar van The Artist Way bestellen om die morning pages eigen te maken? Naar de bieb rennen of hem uit de boekenkast van een van je vrienden trekken? Dat kun je doen. Maar nodig heb je dat boek natuurlijk niet om jouw morning pages avontuur te starten. Alles wat je nodig hebt is een fijn schrift, een pen en de intentie om de komende weken iedere ochtend drie pagina's vol te schrijven. 

Are you in?

Tips voor morning pages

Een veelgehoord commentaar van mensen die wel morning pages zouden willen schrijven, maar weerstand voelen is: 'Ik heb daar 's ochtends geen tijd voor.' 

Tsjah.

Eerlijk is eerlijk: voor concepten zoals dit moet je tijd vrijmaken. Ik zou van alles kunnen vertellen over dat het je later op de dag tijd oplevert (is ook echt zo, ga maar ervaren 🙃). Maar de basis begint bij jou: wil je het? Zie je er de voordelen van in? Is je nieuwsgierigheid groot genoeg? Zo ja, begin gewoon.

De belangrijkste tip die ik je dan ook kan geven is door er morgenochtend mee te beginnen. Het schrijven van die drie pagina's kost je ongeveer vijftien minuten, afhankelijk natuurlijk van hoe groot je schrift is. Ik kan je de fijne schriften van Conceptum aanraden, het papier schrijft heerlijk zacht en al hun schriften hebben pagina nummers. 

Beginnen dus. Maak met jezelf de afspraak dat je morgenochtend gaat schrijven. En maak morgen diezelfde afspraak opnieuw met jezelf. En overmorgen ook. Schrijf hem desnoods op als laatste zin tijdens het schrijven van de morning pages. Leg jezelf niet op dat je dit de komende twee maanden moet doen. Bekijk het per dag en committeer je per dag aan de afspraak met jezelf. Geloof mij: na korte tijd word je rijkelijk beloond door je eigen creatieve kracht. 

Morning pages teruglezen?

Morning pages lees je niet terug! Niet doen, het is echt nergens voor nodig. De kunst is juist om jezelf bij de morning pages een vrijbrief te geven om alles op te schrijven wat je denkt en voelt en vindt en wilt. Alles. Niks is raar, te gek, stom of wat ook maar. Juist het ongecensureerde schrijven geeft je toegang tot die bron van wijsheid. De bron die aan wilt boren, zodat je de komende tijd je weer verbindt met jouw pad en stopt met wankelen en kijken naar anderen.

Super benieuwd naar jouw morning pages avontuur! Wil je meer weten over journalen in het algemeen? Lees dan ook eens het blog Hoe begin je met journalen?



Over de schrijver
Als ghostwriter help ik impactgedreven ondernemers om hun visie te vertalen naar een boek of online cursus die werkelijk raakt. Mijn achtergrond in persoonlijke groei en mijn jarenlange reiservaring verrijken mijn aanpak, waarin aandachtig luisteren en verdiepende gesprekken centraal staan. Met zorg en vakmanschap zet ik jouw expertise om in een authentiek verhaal dat inspireert en impact maakt. Of je nu een boekidee hebt of een cursus wilt ontwikkelen: samen geven we jouw visie de stem die ze verdient.
Reactie plaatsen

Geen verhaal missen de komende tijd?

Laat het me weten, dan geef ik je een seintje als er iets nieuws voor je klaar staat.

Your information is safe with us