Honger uitgelegd

Wat ervaren we als de fysieke symptomen van honger?

Bij de meeste mensen treedt bij honger een gevoel in de maag op, ook wel omschreven als een rommelende maag. Andere symptomen die op kunnen treden als je honger hebt zijn, hoofdpijn, licht gevoel in het hoofd, beverigheid, prikkelbaarheid, vermoeidheid en het onvermogen om je te concentreren. Eén van de oorzaken van honger is het hongerhormoon ghreline. Ghreline wekt eetlust op. Nadat je gegeten hebt, neemt dit hormoon weer af en komt er een verhoging in het hongerhormoon leptine. Dit hormoon zorgt voor een verzadigd gevoel.

Een hongergevoel is echter lang niet altijd een goede reden om te gaan eten. De fysieke symptomen die je ervaart kunnen namelijk een reden zijn dat je lichaam aan het ontgiften is. Toch is het begrijpelijk dat de meeste mensen gaan eten bij dergelijke symptomen, omdat eten de fysieke ongemakken wegneemt. Maar door iedere keer te gaan eten als je deze fysieke sensaties ervaart, wordt vasten een onmogelijke opgave. Het begrijpen van echte honger kan je helpen om door te zetten tijdens vasten.

Wat betekenen de fysieke symptomen van honger nu echt?

Het typische westerse dieet wordt gekenmerkt door calorierijke bewerkte voedingsmiddelen, oliën, zoetstoffen en dierlijke producten en bevat weinig fytochemicaliën en andere micronutriënten. Er zijn aanwijzingen dat een dergelijk dieet, arm aan micronutriënten en fytochemicaliën, leidt tot ontstekingen, oxidatieve stress en een opstapeling van toxische metabolieten.

Wanneer de spijsvertering is voltooid, begint het lichaam afvalproducten (waaronder metabolieten) te verwijderen, wat ongemakkelijke symptomen veroorzaakt. Als er door een (deels) ongezond voedingspatroon afvalmetabolieten zijn opgebouwd, kan je je ongemakkelijk voelen wanneer het lichaam probeert deze afvalstoffen te verwijderen. Het hongergevoel wat je ervaart, kan dus in feite een symptoom zijn van van ontgifting.

Dr. Fuhrman noemt dit ook wel 'giftige honger'. Wetenschappers weten nu dat ongezonde voeding effecten heeft op de hersenen die vergelijkbaar zijn met die van verslavende medicijnen. Gezonde voeding veroorzaakt geen ontwenningsverschijnselen - als het lichaam groenten, fruit, bonen, noten en zaden krijgt, valt er niet veel te ontgiften.

De perceptie van echte honger

Een voedzaam (plantaardig) dieet verandert de perceptie van honger, waardoor je in contact komt met echte honger (voelbaar in de keel). De functie van echte honger is om de afbraak van spierweefsel voor energie te voorkomen. Echte honger is een signaal dat het lichaam helpt om naar de exacte hoeveelheid calorieën te leiden die nodig zijn om een gezond gewicht te behouden. Een voedzaam dieet zou, als het op grote schaal wordt toegepast, miljoenen mensen in contact kunnen brengen met echte honger en de verspreiding van obesitas en te voorkomen chronische ziekten kunnen stoppen.

Hongergevoel veranderd bij een gezond voedingspatroon

In deze studie laat Dr. Fuhrman zien dat ons hongergevoel kan veranderen zodra we onszelf een gezond voedingspatroon aanmeten. De belangrijkste bevindingen uit zijn studie zijn:

  • "Hongerpijnen" werden minder vaak ervaren bij een dieet met hoge waarden in nutriënten.
  • Ongemak tussen maaltijden of bij een overgeslagen maaltijd werd minder vaak ervaren bij een voedzaam, plantaardig dieet.
  • 80% van de respondenten meldde dat hun hongerervaring was veranderd na het volgen van een dieet met hoge waarden in nutriënten.
  • Prikkelbaarheid en stemmingsverlies werden minder vaak ervaren bij een dieet met een hoge waarden in nutriënten.
  • Een voedingsrijk, plantaardig dieet werd geassocieerd met meer hongergevoelens in de mond en keel en minder in het hoofd en de maag.

Een onderscheid maken tussen een hongergevoel in je maag (en eventuele andere fysieke symptomen) en een hongergevoel in je keel kan tijdens een langere vastenperiode helpen om te besluiten wanneer het noodzakelijk is om weer te gaan eten.

Reactie plaatsen