Hongerhormoon insuline
Bij het volhouden van welke vorm van vasten dan ook maar, is enige kennis van de hongerhormonen essentieel. Dit helpt je begrijpen waarom je lichaam bepaalde signalen afgeeft en hoe je daar mee om kan gaan.
Er zijn drie hormonen die een rol spelen bij honger: ghreline, leptine en insuline. In dit artikel lees je over insuline.
Insuline
Het hormoon insuline wordt afgegeven door de alvleesklier en zorgt ervoor dat de suiker (glucose) die in je bloedbaan terechtkomt door het eten van voedsel wordt uit je bloed wordt getransporteerd naar de cellen. Het overschot aan glucose wordt getransporteerd naar de spieren en lever, waar het wordt omgezet tot glycogeen.
Als je een paar uur niet eet, daalt de bloedsuikerspiegel. Als je een gezonde alvleesklier hebt, geeft deze het hormoon glucagon af om de afwezigheid van voedsel te compenseren. Dit hormoon vertelt je lever om de opgeslagen suikers te verwerken en deze in uw bloedbaan af te geven.
Als dit gehele mechanisme naar behoren werkt, moet je bloedsuikerspiegel tot je volgende maaltijd binnen het normale bereik blijven.
Indien er ergens wat mis gaat, kan je een te hoog of te laag gehalte aan insuline krijgen, waardoor je bloedsuikerspiegel buiten het normale bereik raakt.
Een te lage bloedsuikerspiegel: hypo
Het is vooral een lage bloedsuikerspiegel die invloed heeft op je hongergevoel: een te lage spiegels kan leiden tot een extreem honger gevoel. Ook kan het zijn dat je wel honger ervaart, maar geen behoefte hebt aan voeding. Een te lage bloedsuikerspiegel wordt een 'hypo' genoemd en merk je door:
- zweten
- trillen
- hartkloppingen
- duizelig zijn
- snel geïrriteerd zijn en een plotseling wisselend humeur (bijvoorbeeld opeens boos worden)
- ongeconcentreerd zijn
- hoofdpijn
- moe zijn
- hongerig zijn
Een lage bloedsuikerspiegel kan verschillende problemen veroorzaken in uw centrale zenuwstelsel. Symptomen in een vroeg stadium zijn onder meer zwakte, duizeligheid en duizeligheid. Hoofdpijn kan ontstaan door een tekort aan glucose, vooral als je diabetes heeft. Je kan ook tekenen van stress voelen, zoals nervositeit, angst en prikkelbaarheid. Wanneer de bloedsuikerspiegel 's nachts daalt, kunt je nachtmerries krijgen, het uitschreeuwen tijdens de slaap of andere slaapstoornissen. Gebrek aan coördinatie, koude rillingen, klamme huid en zweten kunnen optreden bij een lage bloedsuikerspiegel. Tintelingen of gevoelloosheid in de mond zijn andere effecten die kunnen optreden. Bovendien kan je last krijgen van wazig zien, hoofdpijn en verwarring. Dagelijkse taken en coördinatie blijken ook moeilijk te zijn. Een onbehandelde, ernstig lage bloedsuikerspiegel kan erg gevaarlijk zijn. Het kan leiden tot toevallen, bewustzijnsverlies of overlijden.
Een te hoge bloedsuikerspiegel: hyper
Een te hoge bloedsuikerspiegel wordt een 'hyper' genoemd en merk je door:
- veel plassen
- veel dorst hebben en houden
- vermoeid en lusteloos zijn
- plotselinge humeurigheid, snel boos worden
- geen eetlust hebben of juist hongerig zijn
- wazig zien
- misselijk zijn
- alles voelt vervelend
Hoe langer de aandoening onbehandeld blijft, hoe ernstiger de symptomen kunnen worden. Indien onbehandeld, kunnen giftige zuren zich in uw bloed of urine ophopen. Meer ernstige tekenen en symptomen zijn onder meer:
- braken
- droge mond
- kortademigheid
- buikpijn
Gezonde voeding speelt een belangrijke rol bij het behouden of verkrijgen van een stabiele bloedsuikerspiegel. In dit artikel lees je hoe je op een natuurlijke manier je bloedsuikerspiegel in balans kan houden.